Groene tuin, door Schaffelaar Hoveniers

Een prairietuin ontwerpen heeft veel voordelen

Wat is een prairietuin? Waarom een prairietuin? Kost het veel onderhoud? Hoe wordt een prairietuin ontworpen? Wat zijn de voordelen van een prairietuin? Op deze vragen willen we een antwoord geven in deze blog.

Wat is een prairietuin?

Een prairietuin is een tuin waarin diverse soorten planten samen in een harmonisch geheel een ecosysteem vormen. Het is een tuin waarin planten schijnbaar willekeurig geplant zijn zodat het zoveel mogelijk lijkt op de Noord-Amerikaanse prairies waar de naam vandaan komt.

Waarom een prairietuin?

Het geeft een gevoel van vrijheid en ongerepte natuur waarin je niet het idee hebt dat het persé door mensen ontworpen is. Verder gebeurd er dus het hele jaar wat in de tuin. In de herfst als alles zijn kleur verliest blijven alleen de structuren van de plant over wat een super mooi effect geeft.

Ik ben geïnteresseerd in de levenscyclus. In hoe planten groeien, verouderen en veranderen. Net als een huwelijk.

Piet Oudolf

Kost een prairietuin veel onderhoud?

In principe is een prairietuin onderhoudsarm. In het voorjaar snoei zal je alle planten moeten snoeien, maar voor de rest zijn de planten sterk genoeg om zonder aandacht te overleven. Zo heb je ook heel het jaar door een mooie tuin waarin altijd wel wat gebeurt, met minimaal onderhoud.

Hoe wordt een prairietuin ontworpen?

Een prairietuin wordt ontworpen door diverse soorten planten als een soort kunstwerk bij elkaar te planten. Dit doen we aan de hand van de structuren van de plant.

Wat zijn de voordelen van een prairietuin?

Door de vele planten en bloemen komen er veel insecten zoals bijen en vlinders op af. En daar komen weer vogels op af. Er is dus altijd wel wat te zien in de tuin! Dat constante veranderen wat er in de tuin gebeurd is prachtig. Het is een vorm van kunst. Alleen dan een kunstwerk dat zichzelf voortzet.

Geïnteresseerd?

Wil je nou ook zoiets bijzonders? Aarzel niet om contact op te nemen! Je vind onze contactgegevens onderaan elke pagina. Alvast veel uitzoek-plezier met het oriënteren op een nieuwe tuin of verbouwing. Kijk voor meer inspiratie ook vooral op ons Pinterest account en volg ons daar om elke keer weer nieuwe mooie plaatjes te zien die je laat zien wat er mogelijk is.