Duurzame tuin met inheemse planten voor de bijen.

Een duurzame tuin aanleggen; waar moet je op letten?

Zorg voor natuur en dier en geniet tegelijkertijd van een mooie duurzame tuin. 3 Vliegen in één klap, bijen en vlinders meegerekend.

Wat belangrijk is dat de verhouding verharding / halfverharding / beplanting in evenwicht is.

Gerrit Flier

Evenwicht zorgt voor een duurzame tuin, hoe het meerdere problemen oplost

Waarom is een duurzame tuin belangrijk? De regen (hemelwater) moet opgenomen worden door je borders. Zo blijft het water in je tuin en help je je planten tegen uitdroging. Bovendien zorgt dit ervoor dat je het riool in steden ontlast. Vaak zijn in nieuwbouwwijken wadi`s aangelegd waar het water naar afgevoerd word.

Red de bedreigde diersoorten zoals bijen met duurzaamheid in je tuin

Zorg voor inheemse planten in je duurzame tuin. Planten die dus van oorsprong voorkomen in Nederland. Dit zorgt ervoor dat je de bijen, hommels, vlinders, vogels en kleine dieren helpt om te overleven. Verder ziet het er ook gewoon mooi uit.

Sfeerverlichting of schijnwerpers?

Sfeerverlichting op de juiste manier toegepast verfraait je tuin. Maar je kan het ook te ver doorvoeren. Als je alles in lichterlaaie zet helpt dit niet echt voor de dieren. Vergelijk het met een politiezwaailicht dat dag en nacht voor jouw huis aanwezig is, dit is niet echt helpend om daarbinnen tot rust te komen. Zo kan je dat ook zien voor vogels zoals merels. Als hun huis, hun nest in dit geval, onder schijnwerpers staat helpt niet echt voor vogels.

Verharding bij verharde tegels

Verschil gebakken klinkers en keramische tegels vs betonklinkers en tegels. Gebakken klinkers worden zoals de naam het al zegt gebakken in een oven. Bij betontegels zit er vaak een chemische coating overheen. De toplaag van een betontegel slijt er na een aantal jaar af. In tegenstelling tot een keramische tegel of gebakken klinker, want die zijn krasbestendig en behouden hun oorspronkelijke kleur.

Halfverharding, verhardt maar water doorlatend

Dan heb je nog halfverharding. Dit is grind of split. Hier kun je ook op lopen of rijden en dit is relatief goedkoper dan tegels of klinkers en het laat ook nog eens water door.

  • Split is hoekig en word gebroken. (Afvalproduct uit de mijnbouw.)
  • Grind is rond en komt uit de zee of rivier, het slijt dus rond door het water.

Voordelen:

  1. Relatief goedkoper dan tegels of klinkers
  2. Het laat water door (minder wateroverlast)

Recycling door ons uitgevoerd helpt met duurzaamheid

Ben je je tuin zat dan voeren wij je tegels en stenen af. Deze worden gebroken in kleine stukjes wat dan gebroken puin of menggranulaat genoemd word. Dit word dan weer gebruikt in de wegenbouw onder het asfalt of onder een oprit. Je fundeert als het ware je oprit of weg en zorgt dat deze niet verzakt. Hartstikke duurzaam dus.

Sedumdak vs bitumendak

Je kunt nog een sedumdak toepassen op bestaande en nieuwe daken van bijvoorbeeld een veranda.

Voordelen:

  1. Biodiversiteit. je houd langer je water vast op het dak in plaats van dat het gelijk afgevoerd word.
  2. Een zwart bitumen dak word warm terwijl een groen dak geen warmte opneemt en ervoor zorgt dat de ruimte onder je dak minder snel opwarmt.

Stroom en geen benzine: stil en minder milieubelastend

Voor het onderhoud gebruiken we waar mogelijk machine’s op accu. Geen benzine dus.

Voordelen:

  1. Minder milieubelastend
  2. Geen herrie.

Wil je nou ook zoiets bijzonders? Aarzel niet om contact op te nemen! Bekijk meer op de pagina tuin aanleggen. Je vind onze contactgegevens onderaan elke pagina. Alvast veel uitzoek-plezier met het oriënteren op een nieuwe tuin of verbouwing. Kijk voor meer inspiratie ook vooral op ons Pinterest account en volg ons daar om elke keer weer nieuwe mooie plaatjes te zien die je laat zien wat er mogelijk is.